Sira Hernández - Pianista
 
Curriculum
Crítiques
Discografia
Galeria
Videos
Programes
Enllaços
Contactar
 
 
Català
Castellano
English
Italiano
Dissabte 16 de desembre del 2017

Curriculum

     
 

Curriculum de Sira Hernández Bronchud

Sira Hernández Estudis

Nascuda a Barcelona, Sira Hernández ha realitzat els seus estudis musicals a Itàlia, amb els mestres Felice Quaranta i Remo Remoli, al Conservatori Giuseppe Verdi de Torí, on va debutar a l’edat de setze any, i uns anys desprès obté el títol del grau superior de piano amb la màxima puntuació..

Desprès torna a Barcelona on perfecciona els seus estudis musicals a l’Acadèmia Marshall, rebent classes de la gran pianista Alícia de Larrocha. Participa en nombrosos cursos de perfeccionament amb pianistes de nivell internacional com Pierre Egarter, Louis de Moura Castro, etc.

Durant els anys 1993 i 1994 estudia amb el Mestre Manuel Oltra contrapunt i composició.

Ha participat en cursos d’ improvització impartits per el professor de l’Esmuc i la Escola Reina Sofia, Emilio Molina.


Activitat concertística

L’any 1987 queda finalista al Concurs de Solistes organitzat per la Generalitat. Llavors inicia la seva activitat concertística, participant en diversos cicles de concerts i Festivals internacionals i en importants actes culturals com el Festival de Peralada, Festival Internacional de Santa Florentina, Festival de Música Clàssica de Toledo, Cicles de Concerts de Caja Madrid, Euroconcert, Cicle Nous Repertoris – Música XXI a l’SGAE, Fundació Eina, Sala Polivalent de l’Auditori de Barcelona, Palau Macaya de la Fundació La Caixa, Cicle “ Un hivern a Mallorca “ , Cicle de concerts al Palazzo Bricherasio de Torí, per la Fundació Caixa de Catalunya a la Pedrera ( Barcelona) en homenatge a Anthony Caro i en un altre ocasió dedicat a Roault, a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, Auditori de la Casa del lector en el Matadero, Madrid, etc .
La pianista Sira Hernández també ama crear espectacles i recitals amb diferents disciplines artístiques, com el cas de "Chopin, una passió", espectacle que acompanya la interpretació de un programa de peces de Chopin amb la lectura dramatitzada de les cartes del compositor polonés per part de l'actor Àleix Rengel, que es va estrenar a Figueres en el 2011. Un altre programa similar va ser el recital "George Sand i jo", amb un programa també de Chopin en aquest cas acompanyat per la lectura dramatitzada de extractes de "Un hivern a Mallorca" de George Sand, per parte de l'actor i dramaturg Quim Lecina. Aquest espectacle es va estrenar a l'Espai Brossa-La Seca al juny de 2012 amb gran éxit de públic i de crítica ( Joan Antón Benach, a La Vanguardia, nomena la pianista S. H. com a "formidable i exquisita interpret"). La serie  de peces que sota el títol de" Nocturns" S. H. va enregistrar per la el segell La mà de Guido i que reuneix l'interessantíssim treball de investigació amb 13 nocturns de tretze compositors diferents des de els orígens de la forma Nocturn ( amb J. Field ) fins als nostres dies passant per els mes grans ( per suposat Chopin, peró també Liszt, Fauré, Debussy, Scriabine, Borodin, Tchaikowsky, Satie, etc fins a Britten i els catalans Blancafort i Balsach), també va ser interpretada acompanyada de la lectura dramatitzada dels versos de els Himnes a la Nit  del poeta romàntic Novalis, en aquest cas per part de l'actor Òscar Intente. Aquest recital es va estrenar al juny de 2013 en el Círcol Maldà de Barcelona. En el Centre d'Art Santa Mònica, també de Barcelona, es va presentar el Cd de Nocturns amb la participació del ballarí de la companya de dansa de Pina Bausch, en Pau Aran i un vídeo de l'artista Josep Feliu. En abril de 2014 s'estrena en l'Auditori de La Casa del Lector de Madrid, al recinte del Matadero, el recital " Música Callada" que uneix la interpretació dels quatre llibres de la "Música Callada" de F. Mompou amb la lectura del versos de Sant Joan de la Creu, llegits per Clara Janés, gran poeta i biògrafa de Mompou, que dónen títol a l'obra del compositor barceloní. En maig de 2014 S. H. enregistra els quatre llibres de la Música Callada de Mompou per el segell discogràfic Solfa Recordings. En el mes de novembre de 2016 enregistra per el matèix segell discogràfic, Solfa Recordings, el Cd amb les XII Sonates del Pare Soler en la transcripció de Joaquim Nin Castellanos.

Activitat docent

Ha exercit la docència en cursos d’interpretació i tècnica pianística organitzats per l’Ajuntament de Torí ( Itàlia ), a l’Acadèmia Marshall de Barcelona dirigida per Alícia de Larrocha i en diferents escoles i Conservatoris d’Itàlia i Catalunya .


Enregistraments i programes de ràdio i televisió


Les seves interpretacions s’han pogut escoltar per les principals emissores de radio nacional i estatal ( Radio Nacional de Espanya, Catalunya Música, Sinfo Radio, etc. ), participant en diferents programes i entrevistes. També ha participat com a intèrpret en programes de la Televisió (Televisió espanyola, televisió d'Aragó,  TV3, BTV, etc ).

Sira Hernández te enregistrats diferents CDs amb gran èxit de crítica,dos per al segell discogràfic Ars Harmònica/ La mà de Guido. El primer, enregistrat al 1996, és un Recital amb peçes de D. Scarlatti, J.S.Bach, Chopin i Albéniz. El segon CD està dedicat integralment a J. S. Bach en commemoració del 250 aniversari de la seva mort, l’any 2000.
L’any 2003 ha enregistrat un CD amb música del compositor català Manuel Oltra per el segell Columna Música i, a l’abril de 2007, ha enregistrat per el segell La mà de Guido, un disc dedicat integralment a I. Albéniz amb obres gairebé desconegudes del compositor català.
En 2011 ha enregistrat un Cd tretze Nocturns des de l'orígen amb el compositor J. Field fins als nostres dies amb un nocturn de Llorenç Balsach escrit i estrenat per aquest ocasió, passant per els grans compositors com Chopin, Liszt, Debussy, Fauré , Satie i Britten entre altres) per el segell La mà de Guido.
En 2014 ha enregistrat un Cd amb la Música Callada de Federic Mompou per el segell Solfa Recording. En 2016 enregistra el Cd amb les XII Sonates del Pare Soler en la transcripció de Joaquim Nin Castellanos, també amb el segell Solfa Recordings.
Varis

La pianista Sira Hernández, ofereix sovint concerts benèfics per ONG:
  • Concert d’inauguració de la nova seu a Barcelona de Metges Sense Fronteres.
  • Concerts per “ El cor cremat”, que recull ajudes per els nenes del Raval de Barcelona.
  • Concert al Hospital de dia del Hospital del Mar de Barcelona per als pacients de Salut mental.
  • Concert per la fundació d’ajuda per l’Índia Amma-Amritapuri.
  • Concert per els nens de l’Hospital Sant Joan de Deu de Barcelona.
 Sira  Hernández ha escrit articles sobre música  per diferents revistes culturals i especialitzades, i dóna conferències-concerts com els que ha donat per la Llibreria La Central sobre la música de Mompou i els seus múscics afins.
Repertori

El repertori de Sira Hernández és molt extens i va des de la música barroca ( Rameau, Scarlatti, Bach, etc. ) a la música contemporània ( Messiaen, Britten, Cage, etc.) passant per els grans compositors clàssics i romàntics (Mozart, Beethoven, Chopin,etc.) i nacionals ( Albéniz, Turina, Morera, ,Mompou, Blancafort, Bonet, Cervelló, Balsach etc...). Sira Hernández també acompanya la seva tasca d'intèrpret amb la composició i la improvisació, com ha mostrat recentment en la performance "Iniciació a l'Ombra" que ha presentat a Arts Santa Mònica el 30 de desembre de 2014, amb el ballarí Pau Aran, de la companya de Pina Bausch, inspirant-se en els poemes de Angel Crespo traduïts al català per la ocasió per el poeta Francesc Parcerisas i amb una instal·lació coreogràfica de la artista plàstica, Stella Rahola Matutes. El matèix espectacle l'ofereix en el 2016 a Madrid, dins del marc del Festival Ellas Crean, al Centre Cultural Conde Duque amb la participació també del gran actor Manuel Galiana. En abril de 2017 presenta l'espectacle "L'Altra Voce" al Teatre Akademia de Barcelona sota la direcció del director, actor i coreògraf Moreno Bernardi, basat en poemes de la gran poeta Alda Merini, amb música propia e improvisacions.